REBULI

V rodinnom vinárstve REBULI sa prelínajú história a profesionalita. Štartovali pred generáciami ako vinári, vyrábajúci šumivé vína už od 80. rokov 20. storočia. Čo však stále zostalo, je ich hlboký vzťah k prírode a jej plodom, ktorý v priebehu rokov obohacovali. Tieto charakteristické vlastnosti cítiť okamžite pri prechode dverami ich podniku.

Pri pohári ich výnimočného prosecca REBULI zažijete jednoduchosť a sviežosť. S vášňou, ktorú začal Angelo, pokračujú jeho traja synovia: Mauro, enológ a manažér vzťahov spoločnosti na talianskom trhu, Paolo, ktorý sa stará o vinohradnícke praktiky, a Gianni, ktorý vedenie účtovníctvo a vzťahy so zahraničnými zákazníkmi.

 

Na úpätí Trevisských predalpov, kde kopce mierne klesajú k rieke Piave, vznikla malá dedinka, ktorá dnes nesie názov Saccol di Valdobbiadene. Práve z týchto dobre udržiavaných viníc, v tých oblastiach, kde slnko a vietor pôsobia ako neodmysliteľní spoločníci, získava vinárstvo REBULI svoje hrozno. Keď sa jeseň prejaví svojimi prvými príznakmi a hrozno dosiahne zrelú chuť, začína sa zber. Sú to okamihy plné vášne a horúčky, pretože cieľom je vždy dosiahnuť "dokonalosť". Tradičné metódy, technické postupy a hlboké znalosti nachádzajú svoje miesto pri vinifikácii REBULI Prosecco di Valdobbiadene. Rešpekt voči surovine a využitie moderných technológií vytvárajú delikátne a elegantné víno, ktoré je pýchou tohto vinárstva.

Príroda v tejto oblasti sa premieta do nádherného „nektára“ zvaného Prosecco, ktoré získava nespočetné chvály medzi šumivými vínami. Táto vzácna perla sa rodí na slnečných kopcoch Conegliano a Valdobbiadene, kde sa pestuje pôvodný vinič od konca 18. storočia. Existujú dôkazy, že tento vinič, pravdepodobne spojený s vínom „Pucino“, bol obľúbený a obdivovaný už v rímskych časoch.

V lete 2009, 40 rokov po prvom udeľovaní kontrolovaného označenia pôvodu v roku 1969, bolo víno Prosecco v oblasti Conegliano a Valdobbiadene oficiálne uznávané ako Prosecco DOCG, čím sa zaradilo medzi 44 talianskych vín s kontrolovaným a zaručeným označením pôvodu.

Toto územie je skutočnou zárukou kvality. Každá fľaša nesie na svojej etikete názov označenia „Conegliano Valdobbiadene“, nasledovaný názvom „Prosecco Superiore“ v prípade šumivého vína. To znamená, že etiketa môže obsahovať názov Conegliano Valdobbiadene alebo jednoducho Conegliano alebo Valdobbiadene.

Výrobná oblasť má bohatú históriu a obmedzuje sa na 15 kopcovitých obcí medzi oblasťami Conegliano a Valdobbiadene, s rozlohou približne 20 000 hektárov. Vinič sa pestuje iba na najslnečnejších svahoch vo výškach od 50 do 500 metrov nad morom, pričom severné svahy sú často pokryté lesmi. V roku 2010 bola evidovaná výsadba približne 5 000 hektárov vinohradov, čo ukazuje na obmedzený rozsah tejto jedinečnej produkcie.

Existujú tri druhy Prosecca: Spumante, Frizzante a Still. Na výrobu Prosecca sa používa minimálne 85 % hrozna z odrody Glera a maximálne 15 % z hrozna Verdiso, Bianchetta, Perera, Glera Lunga, odrôd, ktoré sú prítomné v týchto kopcoch stáročia, alebo z hrozna Pinot a Chardonnay. Maximálna produkcia v rámci štandardov DOCG je 135 kvintálov na hektár.

Novým prírastkom sú "Rive", čo sú oblasti vyhradené pre šumivé víno. Tieto prívlastky zdôrazňujú názov obce alebo dediny, kde sa hrozno pestuje, čím vytvárajú hodnotu pre konkrétne podoblasti. Ale najväčším skvostom Prosecca je víno, ktoré vzniká v oblasti Cartizze, malej pôde s rozlohou približne 106 hektárov medzi dedinami Santo Stefano, San Pietro di Barbozza a Saccol di Valdobbiadene - to je prestížne "Prosecco Superiore di Cartizze". Táto oblasť má jedinečné expozície a pôdu, ktoré dávajú hroznu svoj osobitný charakter.

Ponuka REBULI