Čapované prosecco neexistuje!

Čapované prosecco nie je Prosecco!

Prosecco, to je šumivé víno, ktoré sa vyrába v severovýchodnom Taliansku, v regiónoch Veneto a Friuli Venezia Giulia. Je známe svojou jemnou a sviežou chuťou, ktorá je ideálna pre rôzne príležitosti. Ale čo keď sa stretnete s pojmom “čapované Prosecco”? Je to skutočne Prosecco?

 

Čo je čapované Prosecco?

Čapované Prosecco je názov, ktorý sa nesprávne používa na označenie perlivého (frizzante) vína, ktoré sa podáva z výčapu, podobne ako pivo. Tento názov je mätúci, pretože naznačuje, že ide o autentické Prosecco. Avšak, podľa prísnych talianskych predpisov, Prosecco musí byť balené vo fľašiach a nie je určené na čapovanie

 

Prosecco: Pravidlá a regulácie

Prosecco je chránené označenie pôvodu (PDO), čo znamená, že musí byť vyrobené v určitom geografickom regióne a podľa určitých výrobných metód. Tieto pravidlá sú stanovené talianskym a európskym právom a sú prísne kontrolované.

Podľa týchto pravidiel, Prosecco musí byť vyrobené z minimálne 85% hrozna Glera a musí byť vyrobené metódou Charmat, kde druhé kvasenie prebieha v nádržiach za uzavretých podmienok. Toto druhé kvasenie vytvára charakteristické bublinky Prosecca.

Najdôležitejšie je, že Prosecco musí byť balené priamo v regióne výroby. Toto znamená, že Prosecco nemôže byť čapované, pretože by to vyžadovalo prepravu vína mimo regiónu výroby pred jeho finálnym balením.

 

Nelegálnosť používania názvu Prosecco

Používanie názvu “Prosecco” na označenie čapovaného perlivého (frizzante) vína je nielen nesprávne, ale dokonca nelegálne. Ako sme už spomenuli, Prosecco je chránené označenie pôvodu (PDO), čo znamená, že musí byť vyrobené v určitom geografickom regióne a podľa určitých výrobných metód. Tieto pravidlá sú stanovené talianskym a európskym právom a sú prísne kontrolované.

Ak sa tieto pravidlá nedodržiavajú, môže to viesť k právnym problémom. Napríklad, ak sa víno vyrába mimo regiónu Veneto a Friuli Venezia Giulia, alebo sa balí mimo tohto regiónu, nemôže sa nazývať Prosecco. Rovnako tak, ak sa víno čapuje, nemôže sa nazývať Prosecco, pretože Prosecco musí byť balené do sklenených fliaš priamo v regióne výroby.

Typický príklad zavádzania spotrebiteľa sú takzvané prosecco vany. 

 

Paralela s Champagne

Podobné pravidlá platia aj pre iné druhy šumivých vín, ako je napríklad Champagne. Champagne je šumivé víno, ktoré sa vyrába v regióne Champagne vo Francúzsku. Tak ako Prosecco, aj Champagne je chránené označenie pôvodu a musí byť vyrobené podľa určitých pravidiel a metód.

Jednou z týchto pravidiel je, že Champagne musí byť vyrobené metódou druhého kvasenia vo fľaši, známej ako Méthode Champenoise. Táto metóda je veľmi pracná a časovo náročná, ale výsledkom je víno s jemnými a dlhotrvajúcimi bublinkami.

Tak ako Prosecco, ani Champagne nemôže byť čapované. Ak by sa tak stalo, nemohlo by sa nazývať Champagne. Používanie názvu Champagne na označenie čapovaného šumivého vína by bolo nielen nesprávne, ale aj nelegálne. Rovnako tak ani Slovenské sekty (napríklad Hubert) nie sú, aj keď ich ľudia volajú šampaňské, Champagne.

 

Záver

My ako spotrebitelia považujeme za dôležité byť informovanými o tom, čo pijeme. Označenia ako Prosecco a Champagne nie sú len názvy; sú to označenia kvality a pôvodu, ktoré sú chránené zákonom. Ak sa stretneme s pojmom “čapované Prosecco”, mali by sme byť opatrní a overiť si, či ide skutočne o autentické víno z daného regiónu. Ako milovníci vína by sme mali rešpektovať tieto označenia a chrániť integritu týchto výnimočných vín.

Aj keď na Slovensku často nájdete v reštauráciách, baroch a na rôznych podujatiach šumivé víno predávané ako “Prosecco”, je dôležité si uvedomiť, že skutočné Prosecco je výsledkom konkrétnej metódy výroby a geografického pôvodu. Pod falošným názvom vám namiesto originálneho prosecca podávajú perlivé vína nízkej, až pochybnej kvality. Čapované šumivé (nie perlivé) víno môže byť stále chutné , ale nemalo by sa nazývať Prosecco. Rešpektovanie týchto pravidiel je dôležité nielen pre zachovanie kvality a integrity Prosecca, ale aj pre ochranu spotrebiteľov, ktorí majú právo vedieť, čo skutočne pijú.

 

V takomto mobilnom stánku prosecco nedostanete. Vyzerá sice pekne, ale ak si budete pýtať prosecco, dostanete lacné frizzante. V lepšom prípade spumante, ktoré môže byť aj chutné. Zvyčajne Pinot Grigio, alebo Sauvignon Blanc. Ale prosecco to nie je.